Nieuws

2020 Jasper aanloop VlissingenOp 5 juli gooien we lijnen los in de onze HWH haven. Aan boord kleinzoon Luka (13) uit Denemarken, Anneke en ik. Omdat we pas in de middag vertrekken halen we Muiden niet in één keer en maken vast aan het remmingwerk voor de Vreelandse brug en brengen daar de eerste nacht door.De volgende morgen moteren we naar Muiden en zeilen naar Amsterdam. Veel fonteinkruid in het Markermeer maar onze langkieler glijdt daar makkelijk doorheen.

Een favoriete stop is WSV Aeolus aan het IJ. Daar komen Freek en Joanna met ons eten in de nieuwe Foodmarket.

Altijd weer leuk om over het dynamische water van het IJ te varen. Het Noordzeekanaal varen we tot Zijkanaal C, door Spaarndam en Haarlem. Daar vertelt de brugwachter van de laatste brug dat de volgende brug bij Cruquius tot 18 uur niet draait. We bezoeken daarom het prachtige gemaal, dat voor de toeschouwers in beweging wordt gezet: geweldige techniek.

We varen door tot de Braassem, waar we overnachten bij de watersportvereniging.

De volgende stop is WSV. IJsselmonde aan de Nieuwe Maas. Dan via de Noord, langs Dordrecht, de Oude Maas en de Dordtse Kil naar het Hollands Diep waar we weer heerlijk zeilen kunnen naar de Volkeraksluizen, het Volkerak, de Krammersluizen en dan een overnachting in Sint Annaland. De volgende dag door de Zeelandbrug naar Colijnsplaat. Daar worden we en vooral kleinzoon Luka, getrakteerd op de jaarlijkse Solexrace, dwars door het dorpje.

De volgende dag via de Zandkreeksluis het Veerse Meer over naar Veere, waar zoon Bram en zijn gezin ons opwacht. Zij vieren vakantie in Meliskerke op Walcheren. We blijven daarom een paar dagen in Middelburg. Weer terug naar het Veerse Meer waar we de nacht op een prachtige stille plek doorbrengen. Dan de Oosterschelde waar op we de nacht achter ons anker doorbrengen in de Betonhaven vlak bij de Ooosterscheldekering, een prachtige ankerplek.

De volgende morgen in het schemerlicht naar de zeesluis. Een mooie zeiltocht met opkomende zon langs Walcheren naar Blankenberge in België. Luka trakteert ons op echte wafels. De volgende stop is Nieuwpoort, hier bezoeken we de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog bij Diksmuide: indrukwekkend.2020 Jasper Diksmuiden

Luka wordt hier opgehaald door zoon Freek en teruggebracht naar Denemarken. Grappig hoe een puber zo’n tocht anders ervaart dan wij: toen we een grote haven uitvoeren verklaarde hij: “Dit was een goeie haven, opa” Op mijn vraag waarom, zei hij: “Goed Wifi!”

Wij zeilen prachtig verder naar Calais. Daar is het redelijk rumoerig omdat de kermis pal bij de haven is. We wandelen een mooie tocht naar Cap Blanc Nez 2020 Jasper Cape Griz Nez en zeilen de volgende dag naar Boulogne sur Mer. Omdat de wind toeneemt en pal tegen gaat staan om verder zuidwaarts te gaan, gooien we los en zeilen naar Dover.

Je steekt twee shippinglanes over en houdt de grote scheepvaart goed in de gaten. In Dover, bezoeken we Dover Castle, nemen de trein naar Dorking voor een paar dagen familiebezoek.  Daarna zeilen we naar Eastbourne en later naar Brighton. We denken even rustig het centrum te bezoeken en belanden midden in de Gayparade.

Daarna naar Littlehampton waar we op een snelstromende rivier Arun tegen een kade kunnen liggen.  De jachthaven er tegenover valt twee keer per dag droog. De bus brengt ons naar het prachtige Castel Arundel.

De terugtocht voert ons weer naar Brighton en Dover. Een mooi voorval: je passeert de kerncentrale bij Dungeness. De enorme inham ervoor mag je niet in, daar oefent de Britse marine, we horen ze schieten. Ondanks dat we afstand houden komt er toch een patrouillevaartuigje recht op ons af en toont een bord: VHF 69. Op dat kanaal hoor je dan: “Sorry skipper, i apologize that i’m disturbing you, but would you please change your cours a little bit south?”………..hoffelijkheid ten top.

In Dover wachten we een storm af en kijken vanaf de boulevard toe hoeveel moeite de ferries hebben om met hulp van een sleper te keren in de havenkom. Als de harde wind weg is steken we over naar Nieuwpoort. De wind is dan wel vrijwel weg maar de golven nog niet!  Van Nieuwpoort zeilen we mooi naar de nieuwe jachthaven van Cadzand en vandaar weer naar Vlissingen, Middelburg, dan Wolphaartsdijk, Benedensas en Hitsertse Kade aan het Haringvliet.

Een nachtje aan een mooring tegenover Hellevoetsluis en dan vroeg de zee op, langs de Tweede Maasvlakte, de Maasmond oversteken, Scheveningen voorbij en bij IJmuiden naar “binnen”

Daar gebeurde iets leuks: we varen langzaam naar de zeesluis. Ik sta binnen en opeens roept Anneke: “Daat staat iemand naar ons te zwaaien!” We konden door het tegenlicht eerst niet zien wie het was maar het bleken Piet en Marjan van Zanten uit onze HWH haven te zijn die net een excursie naar de nieuwe sluis hadden gemaakt. Marjan volgt onze tocht via Marinetraffic en wist dus dat we eraan kwamen. Voor de sluis weer iemand die staat te zwaaien: John van Altena, die met de motor toevallig even stopte bij de sluis en een HWH vlaggetje zag.

Daarna Nauerna en later Edam. Omdat er toen nog een heel warme week kwam, zijn we via Enkhuizen en den Oever naar Texel gezeild, waar we zeilvienden uit Makkum ontmoetten.  Daar fietsen huren en de volgende dag mooi zeilen met heel weinig wind naar Kornwerd.  Ankeren in de kom bij Kornwerd 2020 Jasper welkom Kolwerd en dan zeilen naar Schardam waar we naast de Vindö van vrienden liggen. De volgende dag prachtig zeilen naar Muiden voor een nachtje bij WSV de Zeemeermin in Weesp. Bert van de Morgenster komt op de koffie. Na 8 weken varen meren we weer af bij het Witte Huis.

Jasper en Anneke Daams

Vindö 32 Laetitia

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ander nieuws

reisverslag-van-jasper-daams-met-zijn-leatitiaOp 5 juli gooien we lijnen los in de onze HWH haven. Aan boord kleinzoon Luka (13)...
vernieuwing-voorsteiger-klaarNa weken hard werken door de aannemer is de voorsteiger helemaal vernieuwd. Nieuwe...
jeugdzeilen-loosdrecht-jzlVoor jeugdzeilers die een winterstop van 5 maanden te lang vinden, organiseert JZL...
eerste-najaars-alv-groot-succes-rob-brouwer-benoemd-tot-erelid Op de eerste najaars ALV is Rob Brouwer benoemd tot Erelid. Voorzitter Gerrit...
boerenkoolcup-2019-verslag-door-wouter-molenaar   Nooit eerder was er zo’n uiteenlopend weerbericht voor een zeilweekend...
wintertraining-finn-zeilers Heren Finnzeilers,   Op 3 november kunnen we weer met de wintertrainingen...
cwo-diploma-s-uitgereikt-na-de-wintertraining-splashDe laatste jeugd training zit erop en veel jeugdleden hebben een CWO diploma...
boerenkool-cup-groots-evenement-met-de-finn-en-star-klasse12 en 13 oktober is door Het Witte Huis de jaarlijkse Boerenkoolcup georganiseerd,...

Foto albums

img_0837
View
img_1126
View
2015 Diverse fo...
View
img_1454
View
2015 Diverse fo...
View
2015 Diverse fo...
View
2015 Diverse fo...
View
Algemene ledenv...
View
img_1570
View

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Google PlusDeel op TwitterDeel op LinkedIn

Forum bijdragen

  • Geen berichten om weer te geven.

Foto's

Volg HwH op Twitter

Onze sponsors

Uw naam hier
Sponsor onze vereniging of alleen een evenement of activiteit.

Advertenties